Mengenai PruBSN Prihatin Sebagai pengendali takaful yang berlandaskan konsep perlindungan bersama dan kerjasama untuk kebaikan para pesertanya, kami di PruBSN turut meletakkan komitmen yang tinggi dalam memastikan kesejahteraan jangka panjang buat masyarakat sekitar perniagaan kami.

Melalui badan amal kami PruBSN Prihatin, yang telah dirasmikan pada 23 Mac 2015, kami menyediakan peluang pendidikan dan kemahiran hidup, kesihatan dan kesejahteraan hidup, dan bantuan bencana bagi keluarga dan masyarakat yang kurang bernasib baik di seluruh Malaysia. Kami bekerjasama dengan rakan kerjasama kami untuk mencapai objektif kami dalam mewujudkan dan menyampaikan program-program utama kami di seluruh negara untuk ke arah Malaysia yang lebih baik.

Bermula 1 Januari 2020, PruBSN Prihatin adalah sebuah pertubuhan yang diluluskan dibawah subseksyen 44 (6) di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967. Segala wang yang didermakan kepada PruBSN Prihatin dalam Malaysia layak mendapat potongan cukai.

 

Bilangan Penerima  Lebih daripada 18,000 penerima
Bilangan Sukarelawan  Lebih daripada 1,000 sukarelawan 
Tempoh Sukarela (Jam)  Lebih daripada 5,000 jam

 

Jawatankuasa Pengurusan PruBSN Prihatin dikendali oleh sekumpulan individu dari pelbagai latar belakang dengan gabungan bakat, pengetahuan dan kepakaran. Jawatankuasa Pengurusan ini berdedikasi untuk mengawasi semua program yang dijalankan oleh PruBSN Prihatin.

 

Presiden  Wan Saifulrizal Wan Ismail
 Naib Presiden  Anita Menon
Bendahari  New Kheng Chee
 Setiausaha  Hilmy Darmin Ab. Rahman
Penolong Setiausaha  Noor Farihah Awang Noor
 Ahli Jawatankuasa  Dr. Abdullaah Jalil
Ahli Jawatankuasa  Prof. Datuk Dr. Syed Othman Alhabshi
Ahli Jawatankuasa  Dr. Ahmad Zaki Salleh
Ahli Jawatankuasa  Dr. Mohd Fuad Md. Sawari
Ahli Jawatankuasa  Wan Rumaizi Wan Husin

 

Program Induk 

PruBSN Microtakaful Jariyah adalah salah satu inisiatif yang ditawarkan oleh PruBSN Prihatin yang bertujuan untuk membantu isi rumah berpendapatan rendah dan menyediakan akses kepada produk takaful. Program ini adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia yang menyediakan perlindungan hayat bertempoh setahun bagi ketua isi rumah di bawah garis kemiskinan B40 tanpa sebarang kos. Program ini disokong 100% oleh dana kebajikan dan zakat PruBSN Prihatin.

PruBSN Prihatin turut bekerjasama dengan Unit Penyelarasan Pelaksanaan (Implementation Coordination Unit, ICU), Jabatan Perdana Menteri di Malaysia untuk menjangkau segmen yang telah didaftarkan di dalam pangkalan data eKasih.

Bagi memastikan lebih ramai keluarga menerima manfaat daripada PruBSN Microtakaful Jariyah, sumber dana turut diperluas melalui bayaran sumbangan Ihsan rider serta sumbangan ikhlas daripada para pekerja melalui inisiatif Giving @ Workplace.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai PruBSN Microtakaful Jariyah, sila hubungi:

Bilangan penerima setakat ini  Lebih daripada 25,000 penerima

 

PruBSN Prihatin menyediakan kaki prostetik percuma kepada mereka yang kurang bernasib baik dan tidak mampu untuk memperolehinya akibat kekangan kewangan. Kebanyakan penerima dan keluarga mereka dalam program ini telah terjejas dari segi kewangan dan ekonomi. Dengan adanya bantuan ini, mereka akan dapat menjalani hidup yang penuh, mandiri dan produktif.

Program ini adalah dengan kerjasama pengusaha kaki prostetik Kedidi Global Enterprise.

 

Bilangan Penerima Setakat Ini  Lebih daripada 80 penerima

 

Sebagai tanda sokongan kami terhadap kesihatan dan kesejahteraan, PruBSN Prihatin telah bergabung tenaga dengan pelbagai organisasi bukan berasaskan keuntungan antaranya MERCY Malaysia, Majlis Kanser Nasional (MAKNA), National Kidney Foundation (NKF), Rakan IJN, IJN Foundation, Diabetes Malaysia, sama ada untuk membiayai kos rawatan, kesejahteraan hidup, bilik fisioterapi atau klinik bergerak dan program kesedaran kebersihan diri.

 

Bilangan Penerima Setakat Ini  Lebih daripada 1,000 penerima

 

Salah satu cara PruBSN Prihatin beraspirasi untuk meningkatkan peluang pendidikan adalah dengan menyediakan bantuan dalam bentuk program pendidikan kepada golongan yang kurang berkemampuan. Dengan kerjasama rakan kongsi kami, iSina Global Media dan Persatuan Kebajikan Projek Iqra' Semalaysia, Program Bijak Belajar bertujuan untuk meningkatkan kemahiran membaca dan menulis serta keupayaan untuk belajar secara berkesan di kalangan kanak-kanak yang kurang bernasib baik.

Setakat ini, Program Bijak Belajar telah diadakan di lokasi perumahan kos rendah dan sekolah-sekolah seperti berikut:

 • Pangsapuri Seri Purnama, Subang Bestari, Selangor
 • Flat Sri Kelantan, Sentul, Kuala Lumpur
 • PPR Taman Damai, Lembah Subang, Selangor
 • SK Haji Hussain, Sik, Kedah
 • SK Sg Udang 1 & 2, Klang, Selangor
 • SK Abdul Rahman Yassin, Kluang, Johor
 • SK Pulau Beluru, Tumpat, Kelantan
 • SK Bandar Tasik Kesuma, Semenyih, Selangor
 • SK Semeling, Sg. Petani, Kedah
 • SM Pendidikan Khas Vokasional Merbok, Sg. Petani, Kedah
 • SK Hicom, Shah Alam, Selangor
 • SK Taman Rakan, Kajang, Selangor

 

Bilangan Penerima Setakat Ini  Lebih daripada 2,000 penerima

 

Demi menangani masalah penglihatan dan cara penjagaan mata, PruBSN Prihatin bekerjasama dengan Our Optometrist untuk memberi kesedaran penjagaan mata dan keperluan untuk pembetulan penglihatan kepada murid-murid sekolah. Selain itu, program ini menyediakan pemeriksaan mata dan cermin mata secara percuma kepada murid-murid sekolah yang kurang berkemampuan.

Antara sekolah-sekolah yang telah mendapat manfaat daripada program ini adalah seperti berikut:

 • SK Haji Hussain, Sik, Kedah
 • SK Taman Keramat 1, Kuala Lumpur
 • SK Taman Keramat 2, Kuala Lumpur
 • SK Sg Udang 1, Klang, Selangor
 • SK Abdul Rahman Yassin, Kluang, Johor
 • SK Kuala Jengal, Dungun, Terengganu
 • SK Taman Medan, Petaling Jaya, Selangor
 • SR Islam Integrasi Tahfiz Darul Ulum, Nilai, Negeri Sembilan
 • SK Dato’ Harun 2, Petaling Jaya, Selangor

 

Bilangan Penerima Setakat Ini  Lebih daripada 1,000 penerima

 


PruBSN Prihatin and Yayasan MyPrihatin telah melancarkan program ini pada tahun 2018 yang bertujuan untuk memperkasakan pencari nafkah dari masyarakat yang kurang berkemampuan untuk menjana pendapatan tambahan untuk keluarga dengan menyediakan platform pembelajaran keusahawanan.

Melalui pelaksanaan Projek Prihatin, peserta bukan hanya mendapat manfaat daripada latihan teknikal, tetapi juga mendapat pengetahuan dan kemahiran dalam bidang keusahawanan, pemasaran produk (konvensional dan dalam talian) serta pengurusan kewangan.

                                                                                                                   

Bilangan Penerima Setakat Ini  30 penerima

 

Hubungi Kami 

 

Untuk pertanyaan mengenai inisiatif PruBSN Prihatin, sila hubungi:

 03-27782156 | prubsnprihatin@prubsn.com.my

Projek Surprise!

 

Satu kolaborasi PruBSN Prihatin bersama Majlis Kanser Nasional (MAKNA) yang bertujuan menyalurkan dana serta memberikan harapan buat pesakit kanak-kanak dan remaja yang menghidap kanser. Para sukarelawan PruBSN dan MAKNA telah menjelajah ke beberapa negeri untuk menunaikan hajat anak-anak ini. Video-video berikut merakamkan secebis kehidupan dan impian mereka.

Projek Surprise! #1

Leow Teck Wang, 15 tahun

Projek Surprise! #2

Nur Nazatul Umairah Azmi, 11 tahun & Zarifah Zahraa Zamry, 10 tahun

Projek Surprise! #3

Noor Eizzxtey Nazwa Aneesa Mohammad, 5 tahun & Muhammad Fahmie Iqran Saharmi, 4 tahun

Projek Surprise! #4

Video ini menutup tirai perjalanan Projek Surprise! kami bersama MAKNA sepanjang 2016. 

Back to Top